Baptismi

Baptismin juuret ulottuvat 1500-luvulla Keski-Euroopassa käynnistyneeseen uskonpuhdistuksen kolmanteen haaraan anabaptisteihin ja 1600-luvun englantilaiseen herätyskristillisyyteen. Sana baptisti tulee kreikan kielestä ja tarkoittaa kastajaa.

Baptistiseurakuntaan liitytään kasteessa, jossa tunnustetaan henkilökohtainen usko Jeesukseen Kristukseen. Kaste tapahtuu Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen upottamalla veteen. Suomen ensimmäinen baptistiseurakunta perustettiin vuonna 1856 Ahvenanmaan Föglön saaressa.

Baptistit ovat kansainvälinen protestanttinen seurakuntaliike. Toimintaa on maailman kaikissa maanosissa. Jäseniä baptististien rekistereissä on lapset mukaan lukien n. 110 miljoonaa. Baptistisen opin mukaan kastettuja jäseniä on kaikkiaan noin 60 miljoonaa.

Yhdysvalloissa baptistit ovat suurin protestanttinen ryhmä ja siellä seurakuntiin kuuluu 33 miljoonaa jäsentä. Euroopassa jäsenmäärä on n. 900 000.

Paikallinen seurakunta on aina itsenäinen omassa toiminnassaan. Siksi seurakuntien käytäntö jäsenmäärien laskennassa ja muussakin toiminnassa voi eri paikoin vaihdella.